Neden Okul Öncesi Eğitim?

Günümüzde giderek artan ve son dönemlerde zorunlu hale gelen anaokulları, pek çok kişinin okul öncesi eğitimin gerekliliği hakkında düşünmesine sebep oldu. Önceleri, çocuklarını bırakacak kimse bulamayan ailelerin tercihi olan anaokulu ve kreşler, artık eğitimin gerekli bir parçası haline gelmiş bulunuyor.  Bu durum artan özel anaokulları ve kreşlerinin yanında ailelerin taleplerinde görülen artıştan da anlaşılmaktadır. Son dönemlerde, okul öncesi eğitim kurumu olan anaokulu ve kreşler neden gereklidir ya da neden tercih edilmelidir, diye sorular gündeme gelmeye başladı. Okul öncesi eğitimin amaçları ve faydaları, pek çok akademisyen, eğitimci ve araştırmacılar tarafından belirlenirken, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı taraflarından da destek görmektedir. Bunların yanında okul öncesi eğitimin önemini ifade etmek gerekirse, çocuklar için eğitime erken başlayarak zihinsel gelişimlerine destek olmaktır, diyebiliriz.  Elbette bu önemin ortaya çıkardığı sonuçlar neticesinde de okul öncesi eğitimin amaçlarını ve okul öncesi eğitimin çocuklar üzerindeki faydalarını da belirleyebiliriz.

 

Okul Öncesi Eğitimin Amaçları

 

Okul öncesi eğitimin pek çok avantajının yanında Milli Eğitim Bakanlığı yönetmenliği içinde de yer alan bazı amaçlar vardır, bunlar:

  • Okul öncesi öğrencilerinin zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve yeteneklerinin gelişimine katkı sağlamak
  • İlköğretime başlamadan önce öğrencileri, okul ortamına alıştırmak. Okuma, yazma ve bazı basit matematik işlemlerini (Sayma, toplama, çıkarma, sıralama gibi.) öğretmek.
  • Eşit şartlara sahip olamayan öğrencileri akran grupları ile ortak eğitim seviyelerine getirmek.
  • Okul öncesinden, öğrencilerin dilsel gelişimini destekleyen, Türkçeyi doğru konuşma ve de Türkçenin kurallarına uygun yazma alışkanlığı kazandırma

Gibi amaçlar Milli Eğitim Bakanlığı doğrultusunda daha çok devletin okul öncesi eğitim kurumlarında temel alınan amaçlardır. Fakat özel okullarda, okul öncesi çocuklara verilen yaratıcı eğitimler ve modern eğitim modelleri ile amaçlar çeşitlenebilir. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Yabancı dil eğitimi ile okul öncesi çocuklarının dil gelişimlerini ve ikinci dil kazanımlarını sağlamak.
  • Pek çok eğitim modeli ile çocukların yeteneklerini açığa çıkarmak.
  • Sanatsal faaliyetler ile eğitimlerini desteklemek amaçlanır.

 

Okul Öncesi Eğitimin Çocuk Üzerindeki Faydaları 

 

Okul öncesi eğitimin amaçları çocuklar üzerinde etkin bir şekilde gerçekleştiğinde pek çok faydası da oluşur. Özellikle çocukların yetenekleri ve kazanımları doğrultusunda etkinlikler düzenlendiğinde, okul öncesi eğitimin çocuklar üzerindeki faydaları artar:

  • Sosyalleşmek: Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim alan çocuklar, akran grupları ile birlikte etkinliklerde yer alacağı için sosyalleşme olanağı kazanırlar. Aynı zamanda okul içindeki etkinlikler dış çevre ile şekilli olduğunda da öğrencilerin sosyal becerileri artacaktır.
  • Yardımlaşma: Okul içinde yapılan işbirlikçi etkinliklerde ve toplu yaşam alanları okul öncesi öğrencilerinde yardımlaşma hareketini de ortaya çıkaracaktır.
  • Sorumluluk: Okul içindeki kişisel kullanım alanları veya kişisel eşyalarının kontrolü, sorumluluk duygularını harekete geçirecektir.
  • Bilişsel Gelişim: Büyüme evrensinde olan okul öncesi çocuklarda, özellikle bedensel ve el işi etkinlikleri bilişsel olarak nitelendirilen motor gelişimlerini destekler.
  • Dilsel Gelişim: Öğrencilerin, kitap okuma, konuşma, anlatma, yazma gibi etkinlerde dilsel gelişimleri hızlanır.
  • Yaratıcılık: Anaokulu ve kreş öğrencilerinin aldığı çağdaş eğitim modelleri, içlerinde yer alan yaratıcılık duygusunu açığa çıkarır.
  • Empati: Okul içerisinde birçok farklı aileden gelen çocuklar birbirleri ile kurdukları iletişim sayesinde empati yapmaya başlarlar.
  • Özgüven: Öğrencilerin aldıkları sorumluluklar ve okul içinde yaşadıkları başarılar kendilerine inanmayı ve özgüvenlerini açığa çıkarır
  • Okula Hazırlılık: Okul öncesi eğitim kurumu olması, öğrencileri okul yaşantısına hazırlar.

Yorum Yap