Okul Öncesi Dönemde Çocuğunuzun Gelişimini Nasıl Desteklersiniz?

Pek çok anne ve baba çocuklarının eğitimi için destek arayışına girerler. Kimi aileler, kendi eğitim seviyelerine göre çocuklarına evde eğitim verirken kimi aileler de okul öncesi eğitim kurumlarını tercih ederler. Çocuklar okula gitmeden önce nasıl olursa olsun aileler bir şekilde eğitim vermeye, gelişimlerini desteklemeye çalışırlar. Bu eğitimler, evde ya da okulda pek çok alternatiflerin faaliyete geçirilmesi ile gerçekleşir. Önemli olan çocukların eğitim seviyelerini zekâ tiplerini ve de öğrenme hızlarını dikkate alarak uygun etkinlikleri bulmaktır. Eğitim seviyeleri için yaş aralığını göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin okul öncesi çocukların eğitim seviyeleri için 4-6 yaş aralığı tercih edilir. Diğer bir yandan aileler çocuklarının zekâ tiplerini okula göndermeden, kendileri de açığa çıkarabilir. Bunun için çocuklarınızın ilgi alanlarına özen göstermelisiniz. Yetenekler ve ilgi alanları zekâ tiplerini belirlemede oldukça avantaj sağlar. Mesela oynadığı oyunlar, oyun alanları ve de oyuncak tercihleri sizlere ilgi alanları hakkında ipucu verecektir. Özellikle oyuncaklarını canlandıran onlarla evcilik oynayan, konuşan çocuklarda bedensel-kinestetik zekâ, oyun alanlarını doğada oluşturan dışarıyı, tabiatı seven çocuklarda doğa zekâsı, akranlarıyla oyun oynamada başarılı ve oyunları kurmada yetenekli çocuklarda ise sosyal zekâ gelişimi görülür. Bu gibi pek çok unsur size, çocuklarınızın geliştirmesi için yollar gösterir. Aileler de bu yollardan hareketle çocuklarının gelişimlerini desteklemek amacıyla gerekli eğitimi sağlar. Ayrıca belirlenen bu unsurlar çocuğunuza uygun okul arayışında da size rehberlik eder. Daha detaylı incelemek gerekirse çocuklarınızın gelişimi için pek çok destek içeriği vardır.

 

Okul Öncesi Etkinlikler

Okul öncesi çocuklarınızın gelişimini desteklemek için hem okulda hem de evde uygulanan pek çok yaratıcı okul öncesi etkinlikler vardır. Etkinlikler, çocukların oyun oynarken aynı zamanda gelişimlerini desteleyen yapılardan oluşur. Bir nevi, çocuklarınız eğlenirken aynı zamanda zekâ gelişimlerini etkileyen öğrenmeleri de yakalamış olur. Birkaç etkinlik örneği vermemiz gerekirse:

  • Sayı sayma işlemini öğretmek amcacıyla çocukların etrafındaki unsurlar kullanılır. Renkli parmaklarım oyunu ile çocuklarınızın parmakları rengârenk boyanır. Böylece hem renkler öğretilir hem de renkli parmakları sayarak, sayı sayma işlemi öğretilir.
  • Sokak havyalarını besleme etkinliği ile çocuklarınızın hem çevreyle sosyalleşmesini hem de kişisel gelişimini desteklemiş olursunuz.
  • İpe boncuk dizme, logoları yerleştirme ve örüntüleri tamamlama gibi etkinliklerle de çocuklarınızın dikkatini toplayarak, el becerilerini ve de zekâ gelişimlerini desteklersiniz.

Bu gibi pek çok etkinlikler çocuklarınız gelişimini desteklemek için uygun olur.

 

Okul Öncesi Deneyler

Öğrenmeyi etkin kılmak için kullanılan yöntemlerin başında uygulama gelir. Teoride anlatılanlar kimi zaman havada asılı kalırken uygulanarak öğretilen bilgiler kalıcılık niteliğinde olur. Bunun için de okul öncesi çocuklarına, uygulama olması için deneyler yaptırılır. Okul öncesi olduğu için yaş aralığına dikkat ederek çocuklar için, daha dikkat çekici ve oyunlaştırıcı deneyler yapılmalıdır. Okul Öncesi Deneyler:

  • Farklı ısılarda şeker eritme: Çocuklara sıcaklık derecelerini öğretmek için, farklı ısılarda olan suların içine şekerler atılır. Hangisinde şekerin daha hızlı eridiği gösterilerek sıcaklık değerlerini anlatabilirsiniz.
  • Bitki yetiştirme deneyi: Çocuklarınızın bitkiler âlemini öğrenmesi için pamukta ya da toprakta bitki yetiştirme deneyi yapabilirsiniz.
  • Tat deneyi: Çocuklarınıza gözleri kapalı birbirinden farklı tatları denetebilirsiniz. Aldıkları tatların ekşilik, tatlılık, acılık değerlerine göre dil yapılarını öğretebilirsiniz.

 

Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri

Çocuklarda sanatsal gelişimi desteklemek ve yeteneklerini açığa çıkarmak için, okul öncesi sanatsal etkinlikler yapılır:

  • El işi kâğıdı etkinlikleri: Okul öncesi çocuklar, renkli kâğıtlardan yaptıkları; çiçekler, süslemeler ya da hayvan figürleriyle, el becerilerini geliştirerek el sanatlarını öğrenirler.
  • Tiyatro etkinlikleri: Çocukların bedensel ve sanatsal yanlarını desteklemek için tiyatro kullanılır. Özellikle yaratıcı drama üzerinden doğaçlama ve canlandırma etkinlikleri ile bedensel becerileri de gelişir.
  • Müzikal etkinlikler: Ses sanatlarını öğretmek ve yeteneklerini desteklemek amacıyla okul öncesi çocuklara, bireysel veya koro ile birlikte şarkı söyleme, dans etme gibi etkinlikler uygulanabilir.

 

Okul Öncesi Matematik Etkinlikleri

Okula başlamadan önce çocuklara okul hazırlığı için verilecek en iyi desteklerden biri de matematik eğitimidir. Bu eğitim ayrıca okul öncesi çocukların matematiksel zekasını ön plana çıkarmakta da oldukça fayda sağlar. Matematik eğitimi için, okul öncesi matematik etkinlikleri bulunur:

  • Tren vagonları sayma etkinliği
  • Nesnelerin sayısını bulma etkinliği
  • Kapaklarla matematik işlemleri etkinliği
  • Ruloların uzunluğu ne kadar etkinliği
  • Meyveleri gruplama ve sıralama etkinliği
  • Torbalarda kaç şeker var etkinliği

Okul öncesi çocuklara pek çok matematik etkinlikleri ile sayı sayma, sıralama, toplama ve çıkarma gibi matematik işlemlerini öğretebilirsiniz.

 

Okul Öncesi Çizgi Çalışması

Okul öncesi çocukları okula hazırlamak için uygulanan pek çok etkiliğin yanında, yazı yazmaya hazırlık etkinlikleri de vardır.  Bunun için hazırlanan etkinliklerde çizgi çalışmaları yapılır. Özellikle çizgi örneklerini barındıran kitap ve defterler vardır. Birkaç örnek vermek gerekirse:

 

  • Makasla çizgi kesme: Çizilen resmin etrafındaki kısa çizgileri takip ederek resmi kitaptan, makasla kesebilme etkinliğidir.
  • Çizgi birleştirme: Küçük noktaları veya sayıları takip ederek eksik olan resmi birleştirme etkinliğidir.
  • Şekilleri çizme: Kısa, uzun ya da belli bir nesneyi ifade eden sönük çizgileri üzerinden çizen ve devamını getiren çizgi etkinliğidir.

Yorum Yap