Okul Öncesi Dönemde Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Kitap okumanın pek çok avantajı vardır. Özellikle dilsel zekayı ve yeteneği desteklediğini göz önüne alırsak, kitap okumak zihinsel gelişimi hızlandırır, diyebiliriz. Dilsel zekayı, konuşma ve yazma alanında geliştirdiği gibi zengin kelime haznesi de oluşturur. Özelikle konuşmanın ön planda olduğu, avukat, öğretmen, politikacı gibi pek çok meslek grubunda gelişim sağlar. Ayrıca kitap okumak bireylere, kendini ifade etme ve özgüven noktalarında da destek sağlar. Bunların yanında bilgi birikimi ve etkin öğrenim kazandırdığını çoğumuz biliriz. Okullarda, öğretmenler tarafında aşılanmaya ve kazanılmaya çalışılan kitap okumanın temeli ailelerde atılır. Pek çok öğrenci, aileleri tarafından kitap okumaya alıştırıldığı için okul ortamında zorluk yaşamazlar.

Ailelerin çocukları için kitap okuma alışkanlığı kazandırmaları önemlidir. Özellikle de zihinsel gelişimin en aktif olduğu okul öncesi yaş grubu çocuklarda kitap okuma ayrı bir önem taşımaktadır. Hem zihinsel gelişimi desteklerken hem de okul hayatına erkenden alışma süreci kazandırır. Kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için de aileler, çocuklarının taklit yeteneğinden faydalanabilir. Çocuklar ilk öğrenmeye başladıkları andan itibaren etrafında olup bitenleri taklit ederler. Okul öncesi yaş grubunun da dâhil olduğu taklit etme süreci üzerinden, kitap okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Örneğin çocuklar en çok anne ve babalarını taklit ederler bundan hareketle evde kitap okuyan anne ve baba çocuklar için idol olacak ve kitap okumaya başlayacaktır. Hatta bu durumu etkin kılmak, okul öncesi çocuklara kitap okumayı alıştırmak için okuma saatleri yapılabilir. Tüm aile bireylerinin evde olduğu bir zaman seçilerek, kitap okutulabilir. Bu hem kitap okuma alışkanlığı kazandırır hem de okullardaki okuma saatlerine hazırlık olur.

 

Çocuklara Kitap Nasıl Okunmalıdır?

Okul öncesi çocukları kitap okumaya teşvik etmeden önce kitap okuma hakkında bilgi vermek de gerekir. Yani çocuğunuza ‘Kitap okumalısın.’ demeden önce, kitap okumasını öğretmelisiniz. Bunun için de çocuğunuza okul öncesi yaş grubunda düzenli kitap okumalısınız. Bu, gün içerisinde ya da çoğu ailenin kullandığı yatmadan önce kitap okuma şeklinde olabilir. Hem çocuğunuz için kitap okumayı öğretmiş olacak hem de kitap okuma alışkanlığı kazandırmış olacaksınız. Fakat her kitap okuma şekli okul öncesi çocuklar için uygun olmayabilir. Kitap okumanın şekilleri ve dikkat edilmesi gereken unsurları vardır.

  • İlk olarak kitap okuyacağınız çocuğunuzun aktif olduğu ve dikkatinin dağılmadığı bir zamanlama yapmalısınız. Ayrıca kitap okumaya başlamadan önce çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamalısınız.
  • Okuyacağınız kitapların çocuklara uygun olmasına ve eğitimlerini desteklemesine dikkat etmelisiniz.
  • Kitap okumaya başladığınız zaman ise okuma hızınızın anlaşılır olması gerekir.
  • Kelimelerin telaffuzuna dikkat ederek, ses yüksekliğinizi ayarlamalısınız.
  • Okuma sırasında noktalama işaretlerine ve imla kurallarına dikkat etmelisiniz.
  • Diyalog okuma ve düz yazı okuma arasında, ses tonunuzu ayarlamalısınız.
  • Kitapları çok uzun zamana bırakmadan bitirmelisiniz. Fakat tek günde bitirmemeye, çocuğunuzun merak duygusunu da açığa çıkarmaya çalışmalısınız.
  • Kekeleme, duraksama, yutkunma gibi okumayı bölen unsurlardan uzak durmalısınız. Mümkün olduğunca akıcı bir okuma gerçekleştirmelisiniz.

Tüm bunları sağladığınızda ise başarılı bir kitap okuma etkinliği gerçekleştirirsiniz.

 

Kitap Okumayı Nasıl Sevdirirsiniz? 

Çocuklar için örnek olmak adına kitap okumak ya da kitap okumayı öğretmek için okumalar yapmak dışında çocuklara kitap okumayı sevdirmek de gerekir. Özellikle kitap okuma alışkanlığı sevmekle başlar. Çünkü kişiler ne yaparsa yapsın sevdikleri işi yapmaktan vazgeçmezler bu nedenle de çocuklara kitap okumayı sevdirmek, alışkanlık kazandırmak için çok önemlidir.  Çocuklara kitap okumayı sevdirmek içinse bazı alternatifler bulunur.

  • Öncelikle kitap okumaları için çocuklara yaratıcı bir ortam sunulmalıdır. Kendilerini rahat hissettikleri ve kitap okumayı sevdikleri bir okuma ortamı olmalı.
  • Çocuğun ilgi ve alakalarının olduğu alanlardan kitaplar belirlenerek seçmesi için önüne sunabilirsiniz. Bu hem yeteneklerini destekler hem de kendi seçimi ile özgüven kazandırır.
  • Çocukların kendilerine ait bir kütüphanelerinin olmasına özen gösterin. Sınıf kitaplığı ya de çocuğun evde kendi kitaplığı
  • Okuduğu kitaplar hakkında çocuklarla konuşun. Hangi bölümünden ne kadar etkilendiğini ya da karakterlerden hangisini kendisine yakın hissettiği gibi kitabın anlattığı karakterleri, olayı, kitabın kendisi ile ilgili sorular sorabilirsiniz.

Yorum Yap